Kursens innehåll
En grundkurs för köks- och kostchefer som vill påbörja eller effektivisera arbetet i sina storkök till att bli klimatsmarta genom mer växtbaserad mat, mer ekologisk mat och minskat matsvinn. Ni kommer lära er:- En introduktion till att arbeta efter 3-1-1, dvs 3 dagar vego, 1 fisk och 1 kött.
- En exempelvecka som visar ett hållbart upplägg på en meny
- Resonemang kring vilka produktval som är mest hållbara och varför
- En strategi för att uppnå och överträffa det statliga ekomålet
- Tips och råd för minskat matsvinn i köket och i matsalen
- Stöd och råd kring hur du ska bemöta kritik vid förändringsarbete från föräldrar och elever
Trailer
Kursens upplägg
Målet med kursen är att du som läser den ska kunna ta den tid du behöver för att kunna ta till dig kunskapen. För bästa möjliga resultat så varvar vi video med inläsning och självstudier. Gå gärna kursen tillsammans med en kollega så ni kan diskutera innehållet med varandra.- Kursen är upplagd i fyra olika kapitel som alla har 2-3 lektioner, samt en introduktion och sammanfattning vardera.
- Varje lektion innehåller en eller ett par videoföreläsningar eller workshopfilmer, beskrivande text, länkar till vidare läsning och en eller ett par "hemläxor" som du och ditt team kan genomföra för att tillämpa det ni i verksamheten.
- Varje lektionssida har också ett kommentarsfält där du kan diskutera lektionen och det ni lär er genom hemläxorna med andra som går kursen.
- Varje kapitel avslutas med ett självtest där du kan se om du har lärt dig de viktigaste poängerna med kapitlet. Kursen avslutas också med ett större, där du måste få alla rätt för att kunna avsluta kursen och få ett utskrivbart intyg på att du gått kursen.
Om Daniel
Daniél Kallonas är till vardags chefskock på Skapaskolan i Huddinge.
Daniél har blivit känd för sitt ambitiösa klimatarbete och höga ambitioner. På en vanlig skolbudget så lyckas de servera 90 % ekologiskt, 3 dagar vego i veckan och 4-5 rätter varje dag med minimalt matsvinn.
2019 blev Skapaskolan under hans ledning nominerad i fyra kategorier på White Guide Junior galan och vann priset för Årets Klimatkök. Samma år vann han också Huddinge kommuns klimatpris.
2020 nominerades skolan åter i fyra kategorier på White Guide Junior 2020, bland annat som årets skolrestaurang, årets skolkock, årets hållbara skolkök och årets klimatkök och 2021 blev han den mest nominerade kocken av alla i WGJ med hela 7 nomineringar.